3/22/2014

Rapeakuorinen maalaisleipä

Kiireinen alkuvuosi takana ja vielä kiireisempi kevät edessä... Mutta (teko)syyt sikseen, sillä pitäisi näitä leipomuksia tänne blogin puollellekin joskus päivittää.

Muutama viikko sitten katsoin leivontaohjelmaa, jossa leivottiin erilaisia leipiä. Leivät näyttivät niin ihanilta rapeine kuorineen ja pehmeine sisuksineen, että oli ihan pakko leipoa leipää. Olen aikaisemmin leiponut vain sämpylöitä, joten kaipasin helppoa perusleivän ohjetta. Koska halusin päästä vikkelästi vaivaamaan, etsin ohjetta ilman juurta. Löysinkin Suklaapossun blogista täydellisen ohjeen tarkoitukseeni. 

Tästä leivästä tulee rapeakuorinen ja maalaistyylinen leipä. Leipä on täydellisen kokoinen nelihenkisen perheen iltapalaksi. Muuntelin alkuperäistä reseptiä hieman. Tein leivän vehnä- ja ruisjauhoista, koska niitä sattui kaapista löytymään. Tällä reseptillä saat hyvää perusleipää ja voit muunnella sitä mielesi mukaan vaihtamalla jauhoja, lisäämällä porkkanaa, siemeniä, rusinoita, kaurahiutaleita... Mitä vain haluat!



Rapeakuorinen maalaisleipä
1 leipä, halkaisija 15-20 cm


Leipä:
1dl maitoa
2dl vettä
1/3 pkt tuorehiivaa
1rkl sokeria
1,5dl ruisjauhoja
1,5tl suolaa 
n. 4,5dl puolikarkeita vehnäjauhoja  

Pinnalle:
2 rkl vettä
0.5 tl suolaa
siemensekoitusta (pirkka)

Tee näin:
Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja lisää sokeri ja anna seoksen seistä noin 5 minuuttia.

Lisää taikinaan ruisjauhot ja suola. Lisää sitten vehnäjauhoja ensin puuhaarukalla sekoittaen ja lopuksi vaivaten. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes taikina on kiinteää ja pehmeää. Jauhota kulhon reunat, peitä se liinalla ja jätä taikina kohoamaan mieluiten lämpimään paikkaan. Anna taikinan kohota 1.5 h kaksinkertaiseksi.

Painele taikinasta ilmakuplat pois ja vaivaa reunoilta sisälle päin hetki. Muotoile taikinasta haluamasi mallinen leipä ja aseta se pellille leivinpaperin päälle. Laita pelti esim. altaan päälle, jossa on kuumaa vettä ja nostata kaksinkertaiseksi (45min). 

Sekoita vesi ja suola yhteen. Voitele leipä sudilla vesi-suola-seoksella. Tee terävällä veitsellä muutama viilto leivän pintaan. Ripottele päälle siemeniä. 

Lämmitä uuni 230 asteiseksi. Laita lämmityksen alkuvaiheessa uunin alimmalle tasolla uunipannu. Laita leipä toiseksi alimmalle tasolle. Kun laitat leivän uuniin, kaada uunipannulle vettä, näin leipään muodostuu rapea kuori. Paista leipää 230 asteessa ensin 10 minuuttia. Laske lämpötila 200 asteeseen ja jatka paistamista n. 30 minuuttia, kunnes leipä on onton kuulloinen pohjasta. Jäähdytä leipä ilman liinaa.




2 kommenttia:

  1. Lf- foorumin kauta löisin tänne. Tykkään! Tulin lukijaksi.
    Terkkuja Sokerivaltakunnasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Sinunkin blogssasi näyttää olevan mielenkiintoisia reseptejä. Liitynpä lukijaksi :)

      Poista

Kommentit piristävät aina!